Mednarodni dan pice – 9. februar

pizza

Ste vedeli, da je 9. februar mednarodni dan pice? Čisto zares! In, ker je pica ena izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu, ni presenetljivo, da obstaja kar nekaj zgodb, kdo je prvi pripravil pravo pico. No, lahko povemo, da so prve pice v Ljubljani in Sloveniji prodajali v gostilni Kora-bar, prva prava piceriji Parma je odprla svoja vrata leta 1974. Vas zanima, kdo je genij, ki je zamesil prvo pico? Berite dalje!
Nekaj zanimivih dejstev o zgodovini pice
1. Živila, podobna pici, ploščati in pečeni kruh z različnimi nadevi, so se pripravljali že od neolitika naprej in skoraj v vseh regijah sveta, tako da je osnova pica stara skoraj toliko kot človek.
2. A prav peki iz živahnega Neaplja so pripravili prvo jed, ki je že v 16. stoletju postala znana kot »pica«. Ta ulična hrana se je najprej prodajala revnim domačinom, ki so veliko časa preživeli na delu v pristanišču in okolici. Pica je bila praktična, ker so jo delavci lahko kupili in pojedli kar med hojo. no ,zato pa so se nad njimi zgražali bolj bogati meščani, ki so hranjenje med hojo imeli za primitivno navado.
3. Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo – Pizzeria Port’ Alba.
4. In potem sta leta 1889 Italijo in Neapelj obiskala kralj Umberto I in kraljica Margerita Savojska, ki si je zaželela poskusiti pico. Lokalni pek Raffaele Esposito, ki velja tudi za očeta moderne pice, je tako naredil pico z italijansko zastavo – rdečim paradižnikom, belo mocarelo in zeleno baziliko. Kraljica Margherita je bila navdušena in kmalu je taka pica postala znana kot pica margerita.
pizza min

Ni komentarjev

Bodite prvi in oddajte komentar

Na vrh