29. junij – Dan reke Donave

 home arhiv arhiv assets transfer images web    ar

Ta dan praznuje preko 81 milijonov ljudi v 14 državah Evrope. Praznovanje tega dne pomeni skupaj pomagati zaščititi Donavo tako, da jo bodo lahko uživali tudi zanamci.

Dan Donave je praznik čistoče, varnosti in 14 letnega sodelovanja. The International Commission for the Protection of the Danube River (ICPDR) se trudi zagotavljati vzdržno in

pravično uporabo vode in vodnih virov v porečju Donave. Delo komisije temelji na konvenciji o zaščiti reke Donave, ki je pravni akt za sodelovanje in čezmejno upravljanje z vodo v porečju Donave.

Donava je evropski veletok.

Izvira v nemškem mestu Donaueschingenu, njen izvir je nekaj posebnega, ker se dve majhni rečici Breg in Brigach združita v eno, ki teče od omenjenega mesta v Schwarzwaldu do izliva v

črno morje pod imenom Donava.

Od izvira do izliva je njena dolžina 2860 km, njena površina pa znaša veličastnih 817 000 km2, kar je toliko kot površina enaindvajsetih Slovenij, dolga pa je kot dvesto osemdeset Krk.

Donava teče mimo mnogih zgodovinsko, politično, vojaško in umetnostno zgodovinsko pomembnih mest. Že v rodni Nemčiji teče kmalu po izviru mimo pomembnega mesta Ulma, kjer je

gotska katedrala z najvišjim zvonikom na svetu.

Nato teče Donava severno od staroslavnega Augsburga, ki je znan po svoji izredni zgodovinski, gospodarski, umetnostni, religiozni in znanstveni preteklosti. Teče mimo Ingolstadta, kjer so imeli sedež bavarski vojvode, v mestu pa je bila prva bavarska univerza, ki so jo v začetku 19. stoletja preselili v München. Donava se vije skozi Regensburg, kjer doseže svojo najsevernejšo točko. Regensburg, nekdaj tudi cesarsko mesto, je najpomembnejše nemško pristanišče ob Donavi. Za nas je zanimivo tudi zaradi tega, ker je v sodelovanju med njim in Podsredo na Kozjanskem nastalo zelo aktivno Bavarsko-slovensko društvo. Od tu teče Donava proti jugu mimo Passaua

in nadaljuje pot po Avstriji mimo Linza in Dunaja.

Ko prestopi avstrijsko-slovaško mejo, je še v Bratislavi, nato pa se zavije na Madžarsko in teče v Budimpešti mimo samega parlamenta.

Na Hrvaškem se vije mimo Vukovarja in nato skozi Srbijo mimo vojvodinskih mest vse do Beograda, kjer zavije proti Djerdapu in postane velik del svoje poti mejna reka med Romunijo in Bolgarijo. Preden se v Romuniji izlije v Črno morje, se še dotakne Moldavije in Ukrajine. Donava je kmalu po svojem izviru tudi plovna reka. V Nemčiji in Avstriji se po njej prevažajo tovorne in potniške ladje, saj se reka vije mimo številnih znamenitih pokrajin in mest, ki so pravi turistični romarski kraji, v Avstriji del od Passaua do Dunaja. Bolj ko reka potuje na jugovzhod, bolj se povečuje tovorni ladijski promet. V Beogradu se pod kalemegdansko trdnjavo vanjo zliva največja slovenska reka Sava, ki tam konča svojo 910 km dolgo pot. Donava prinaša v Črno morje vse slovenske vode črnomorskega povodja, torej vse tiste, ki se zlivajo v Savo, Savinjo, Dravo,Muro, Krko, Kolpo in Sotlo. Tako je Donava na nek način tudi slovenska reka, ker se vanjo izliva Sava.

Najpomembnejše romunsko pristanišče ob Donavi je Galati, na začetku donavske delte, ki šteje preko 600.000 prebivalcev, ima univerzo in je sedež pravoslavne škofije.

Znano je po ladjedelništvu in ribiškem centru.

budapest view with parliament romunija lahkih nog naokrog copyright

 

 

Ni komentarjev

Bodite prvi in oddajte komentar

Na vrh