Oktober – evropski mesec kibernetske varnosti

evropski mesec kibervarnosti

NAJ VAS NE BO STRAH VPRAŠATI ZA POMOČ

Oktober je tudi Evropski mesec kibervarnosti. Mednarodna pobuda je združila vse članice EU v aktivnostih ozaveščanja državljanov o spletnih nevarnostih, še posebej o ribarjenju za podatki oz. phishing prevari, ki predstavlja globalni varnostni izziv. V Sloveniji bodo letos v središču starejši uporabniki in njihove digitalne veščine.

Ob pričetku kampanje so na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT skupaj z Ministrstvom za digitalno preobrazbo na tiskovni konferenci predstavili izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta in tudi pomoč, ki jim je na voljo.

Po besedah vodje odzivnega centra SI-CERT Gorazda Božiča v zadnjih dveh letih zaznavamo več kot 30-odstoten porast phishing prevar oz. ribarjenja za podatki, kjer je najučinkovitejša zaščita ravno ozaveščenost in informiranost uporabnikov. »Opažamo, da še posebej starejši uporabniki bolj zaupajo pošiljateljem, ki pod krinko bank, logističnih podjetij ali celo javnih institucij (npr. FURS) zahtevajo vnos gesel in drugih podatkov. Izpostavljamo tudi druge spletne goljufije, npr. lažni krediti, ljubezenske prevare, kjer prav tako vidimo pogostejše zlorabe ravno med starejšo populacijo, ter zavajajoče oglaševanje nepreverjenih ponudnikov zdravil, prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov. Vse opisane prevare imajo skupno lastnost – manipulirajo s čustvi, proti čemer se ne moremo boriti s programskimi rešitvami, ampak moramo naučiti uporabnike, kako prepoznajo glavne pristope spletnih goljufov,« je povzel Božič.

abc mesec kibervarnosti

Ni komentarjev

Bodite prvi in oddajte komentar

Na vrh