Božične dobrote

cookie

Za tiste, ki radi pečete božične dobrote, objavljamo nekaj receptov. Pa dober tek!

Vir:https://www.ringaraja.net/clanek/bozicne-dobrote_3906.html

Božični kruh

Potrebujete:

200 g suhih sliv

200 g suhih hrušk

150 g suhih smokev

120 g rozin

120 g grobo mletih orehov

120 g sesekljanih lešnikov

120 g kandiranega sadja (lupina limone in pomaranče)

120 g sladkorja

1žlička cimeta

1 dcl ruma

sok ene limone

200 g krušnih drobtin

nageljnove žbice in janež po okusu

2 žlici olja

ščepec soli

250 g ržene moke

2 zavitka pecilnega praška.

Priprava: Suho sadje zmešajte skupaj in čez noč namočite v litru vode. Nato ga odcedite, slivam odstranite koščice in sadje narežite na drobne koščke. Primešajte kandirano sadje, rozine, orehe, lešnike, sladkor, rum in limonin sok. Nato pustite stati dve uri.

Iz ržene moke, krušnih drobtin, pecilnega praška, soli, olja in vode, v kateri se je namakalo sadje, zamesite testo. Dodajte še vse ostale sestavine in oblikujte v podolgovato štruco ali pa testo dajte v namazan in pomokan podolgovat pekač.

Peka: Pecite pri 170 stopnijah celzija dobro uro.Ko je kruh pečen in se nekoliko ohladi, ga lahko potresete še s sladkorjem v prahu.

Cimetove paličice

Potrebujete:

200 g moke

150 g mletih lešnikov

250 g sladkorja

3 jajca

1 čajna žlička cimeta

30 g masla.

Za glazuro: svež limonin sok in 250 g sladkorja v prahu.

Priprava: Zmešajte moko, lešnike, sladkor, cimet, maslo in jajca. Vse skupaj gnetite, dokler ne nastane gladko testo. Razvaljajte ga in položite na pomaščen in pomokan pekač. Za pol ure pekač postavite na hladno. Nato ga pecite 20 minut pri 200 stopinj celzijah.

Pripravite še glazuro. V posodi zmešajte sok limone in sladkor v prahu. Segrejte in prelijte čez pečeno testo. Ko se glazura strdi in ohladi, testo narežite na paličice.

Paličice zložite na krožnik, za dekoracijo lahko zraven dodate še cele lešnike ali orehe.

Medenjaki

Potrebujete:

500 g moke

1žličko sode

150 g masla

150 g sladkorja

2 jajci

150 g medu

cimet.

Priprava: Sestavine zmešajte in zamesite testo. Pustite ga počivati eno uro, nato oblikujte za oreh velike kroglice in jih položite na pekač, na katerega ste dali peki papir. Na 180 stopinj celzija pecite približno 15 minut.

Kokosovi hlebčki

Potrebujete:

450 g moke

1 pecilni prašek

2 jajci

sok in lupino polovice limone

250 g margarine

180 g sladkorja

120 g kokosove moke.

Priprava: Penasto vmešate margarino, jajci in sladkor. Med mešanjem dodate limonino lupinico in sok, nato moko s pecilnim praškom in kokosom. Z roko napravite testo, a ga ne gnetite. Počiva naj eno uro. Oblikujte za oreh velike kroglice, povaljajte jih v kokosovi moki in položite na pekač, obložen s peki papirjem.

Peka: Pecite jih pri 190 stopinj celzijah približno 10 minut, oz. dokler ne zarumenijo.

Ni komentarjev

Bodite prvi in oddajte komentar

Na vrh