Vsak naj posadi vsaj eno drevo!

images

Cilj evropske komisije: tri milijarde novih dreves do leta 2030.

Po zadnjih podatkih aplikacije Map My Tree je bilo posajenih in prijavljenih 12.562.681 dreves, od teh prek 930 iz Slovenije.

Vsak lahko posadi drevo, je sklenila evropska komisija in se v sklopu strategije za biotsko raznovrstnost lotila pobude, po kateri naj bi do leta 2030 v Evropi zasadili najmanj tri milijarde dodatnih dreves. Cilj je ambiciozen, da ga bo EU dosegla, pa potrebuje motivirane Evropejce, ki bodo drevesa sadili in poskrbeli tudi za njihovo rast. Po zadnjih podatkih aplikacije Map My Tree je bilo posajenih in prijavljenih 12.562.681 dreves, od teh prek 930 iz Slovenije.

Da bi izboljšala kakovost gozdov v EU, je komisija objavila posebno gozdarsko strategijo za leto 2030, ki temelji na strategiji o biotski raznovrstnosti in velja za eno vodilnih pobud Evropskega zelenega dogovora. Njen cilj je med drugim zmanjšati emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030 in do 2050 doseči podnebno nevtralnost. Osrednja vloga pri doseganju strategije je namenjena gozdovom. Ti pokrivajo 45 odstotkov evropskega ozemlja, gostijo 80 odstotkov biotske raznovrstnosti planeta, od njih pa je odvisno preživetje 25 odstotkov ljudi.

Sadimo predvsem avtohtone drevesne vrste.

Vir: https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/potrebujemo-drevesa-in-drevesa-potrebujejo-nas/

 

 

Ni komentarjev

Bodite prvi in oddajte komentar

Na vrh