Naši začetki

Zanesenjaki iz vasi Štatenberg smo konec leta 2008 ustanovili turistično društvo Štatenberg z namenom, da olepšamo našo vas. Postavili smo lične, lesene kažipote za vse tiste, ki se radi sprehajo v naravi in poklepetajo s prijaznimi domačini. Ob dveh vstopnih točkah v našo občino smo postavili tudi prve občinske kažipote z občinskim grbom.

 

Dvorec Štatenberg
grad statenberg images

Nadaljnja naša aktivnost je bila usmerjena na skoraj zapuščen baročni dvorec Štatenberg, v katerega smo „vstopili“ leta 2010. Z lastnikom dvorca, družbo Štatenberg d.o.o. (hčerinsko podjetje Impol d.d. iz Slovenske Bistrice) smo sklenili pogodbo o brezplačni uporabi prostorov v pritličju z nalogo, da jih očistimo in opremimo za vsakdanjo uporabo. Najprej smo uredili dvorano (nekdanjo kavarno, nazadnje diskoteko) in v njej imeli razne zabavne večere, delavnice in druga srečanja.
grad statenberg naslovna x

Leta 2011 smo uredili etnološko zbirko, naslednje leto pa odprli turistično informacijsko pisarno, ki deluje še danes. Tukaj lahko obiskovalci dobijo informacije o turistični ponudbi v občini in bližnji okolici. Tega leta smo začeli z vodenimi ogledi po dvorcu, saj se le-ta ponaša z najlepšimi baročnimi štukaturami, čudovitimi freskami v slavnostni dvorani in v petih salonih v levem krilu, originalnimi pečmi ter ohranjenim pohištvom. Nadaljevali smo s čiščenjem in urejanjem prostorov v drugem nadstropju v levem traktu ter uredili 9 sob za prenočevanje. Vzporedno smo urejali tudi okolico dvorca. Veseli bomo vašega obiska. Za skupine vam pripravijo na dvorcu tudi malico ali kosilo, ogled vinske kleti z degustacijo in še kaj. Info 040 870 835 (Peter Kociper) ali 040 582 776 (Franc Kociper).

 

Kruh za Guinnessovo knjigo
   n

Leta 2014 smo na pobudo zanesenjaka Borisa Pergerja izvedli tridnevno prireditev“GIRPA 2014“  in pekli najtežji kruh na svetu za Guinnessov rekord. Na tej prireditvi je sodelovalo preko 500 nastopajočih (pevci, ansambli, folklorne skupine, razni umetniki, cirkusanti), obiskalo pa nas je preko 5000 ljudi. Kruh je bil dovolj težek (1782 kg), a na žalost ni bil čisto pečen v sredini. Takrat se je tudi snemala latinska maša v grajski kapeli. Še danes pa si lahko obiskovalci ogledajo največjo krušno peč v naravi. V njej občasno spečemo kakšno žemljo ali pico velikanko.

 

Bernadekova domačija
bernadekova zgodba

V letu 2018 smo začeli obnavljati več kot 200 let staro Bernadekovo domačijo v vasi Štatenberg (2 km od dvorca Štatenberg), ki je sedaj na ogled. Za skupine pripravimo tudi prikaz nekdanjega življenja (pranje perila, brušenje nožev, žaganja drv…). Info 040 700 006 (Štefka Skledar).

 

Promocija turizma
razglednica makole   str

Že od začetka se v našem društvu zavedamo nuje promocije turizma. Tako smo v januarju 2021 izdali zloženko „Pridite v Makole“ (to je že naša peta zloženka) in razglednico „Dobrodošli v Makolah“ (to je šesta razglednica). Izdali smo tudi več videospotov (Dobrodošli v Makolah, Pevci ljudskih pesmi TD Štatenberg, Proslava ob 10. obletnici društva, 10 let TD Štatenberg, 5 let TD Štatenberg).   Promocijo delamo na lokalnih in mednarodnih sejmih, raznih predstavitvah in srečanjih.

 

In kaj si lahko ogledate v Makolah?
makole sirse d
Poleg že navedenega baročnega dvorca Štatenberg in Bernadekove domačije so na ogled: trg Makole s fontano vina, makolskim lodnom, cerkve sv. Andreja, sv. Lenarta in sv. Ane, 10,5km dolga pot Forma vive Makole (več kot 160 skulptur iz lesa, kamna in železa), galerijo Dvoršak, ekološko kmetijo Vovk, Kavklerjevo klet, jamo Belojačo in vhod v rudnik Šega, slap Šoštarica… Imamo veliko pohodnih in kolesarskih poti. Na dvorcu Štatenberg si lahko izposodite kolo in se popeljete novim dogodivščinam naproti. Lahko pa posedite v kakšnem mirnem kotičku ob reki Dravinji in Ložnici ali pa opazujete sosednje griče iz kakšnega lepega razgleda v hribovitih Halozah.


dvorec in skulptura upornega kmeta

Na vrh