Občina Makole

Občina Makole je majhna občina v severovzhodni Sloveniji, ki se nahaja v dolini reke Dravinje, tik ob meji med Podravsko in Celjsko regijo. Je ena od štirih občin, ki tvorijo Haloško regijo. S površino 37 kvadratnih kilometrov in 2038 prebivalci je Makole ena od najmanjših občin v državi. Kljub temu pa je bogata z zgodovino, kulturo in naravo.

Makole je prvič omenjeno leta 1375 kot vas. Leta 1446 je dobila status trga. V 16. in 17. stoletju je Makole doživelo razcvet, predvsem zaradi trgovine in obrti. V tem času je bilo zgrajeno veliko pomembnih stavb, med drugim tudi cerkev sv. Andreja in poznogotska cerkev sv. Lenarta.

Danes je Makole predvsem kmetijska občina. Tukaj se pridelujejo žita, vinogradi in sadovnjaki. Turizem je eden od hitro rastočih gospodarskih panog v občini. Makole je priljubljena destinacija za pohodnike, kolesarje in ljubitelje narave. V občini je več naravnih znamenitosti, med drugim dvorec Štatenberg, številni vodni izviri, kraške jame in vinogradi.

Makole je živahno in zeleno naselje, ki ponuja prijetno okolje za življenje in delo. Občina je v zadnjih letih doživela veliko razvoja, kar se je odrazilo v obnovi starih stavb, izgradnji novih objektov in izboljšanju infrastrukture. Makole je območje z velikim potencialom za nadaljnji razvoj, tako gospodarsko kot kulturno in turistično.

Več…

Na vrh